ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
38,8087
EURO
44,0580
ALTIN
4.124,26
BIST
9.448,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Çaykara Tur ve Belediye Otobüsü Meselesi

21 Aralık 1972'de Çaykara'nın Şahinkaya Köyünde doğdu. İlkokulu Şahinkaya II İlkokulunda 1983 yılında, Ortaokulu Çaykara İnönü Lisesi Orta kısmında 1986 yılında, Liseyi Çaykara İnönü Lisesinde 1990 yılında tamamladı. 2000 yılında 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Muhtelif kamu görevlerinde bulundu, bulunmaktadır... Yöresi ile ilgili basılı kitap ve değişik yayınlara imza atmıştır. Amatör olarak fotoğrafla uğraşmaktadır. Evli iki çocuk babası olan Sami Ayan yöresi ile ilgili araştırma ve derlemelerini de sürdürmektedir.
30.03.2015 06:57
A+
A-

Çaykara’da uzun yıllardır yolcu taşımacılığı alanında hizmet veren bir özel kuruluş var. Çaykara Tur.

Çaykara Tur tarih içinde aldığı farklı adlar ve değişik yapılanmalar içinde Çaykara-Trabzon arasında karşılıklı olarak yolcu taşımacılığı hizmetini sağlıklı ve başarılı bir şekilde yürütmektedir. Son günlerde Çaykara’da yeniden gündem haline gelen Büyükşehir Belediyesinden Çaykara-Trabzon arasında belediye otobüs seferleri düzenlenmesi ile ilgili talep sosyal medya ve internet ortamında seslendiriliyor. Bu ortamlarda belediye otobüsü talep edilirken bazen tartışma hali hazırda bu hizmeti yürütmekte olan Çaykara Tur üzerinden yürütülüyor. Peşinen şunu belirtmekte yarar var. Trabzon Büyükşehir Belediyesinden Çaykara’ya belediye otobüs seferi düzenlemesini istemek ne kadar meşru ve haklı bir talep ise de tartışmayı Çaykara Tur’u hedef alarak yürütmek o derece yanlıştır.

Çaykara Tur bir ihtiyaçtan doğdu. Bu ihtiyaç özel teşebbüsün birlik oluşturmasıyla profesyonel bir hal aldı ve hizmet bu şekilde yürütülmeye başlandı. Çok uzun yıllardır da bu şekilde devam ediyor. 50 yıldır bu hizmeti sağlıklı bir şekilde sürdüren Çaykara Tur’a öncelikle Çaykara halkı olarak teşekkür borcumuz olduğunu düşünüyorum. Zira bu önemli hizmet aksamaksızın 50 yıldır bu kuruluş tarafından yürütülmüşse bu bir başarıdır.

İlk kuruluşta ağırlıklı olarak merkez Işıklı mahalleli şoförlerin oluşturduğu o zamanki adıyla ‘Çaykara Birlik Minibüsleri’ özellikle 90’lı yıllardan sonra diğer mahallelerden girişimcilerin katılımı ile daha geniş bir yapıya büründü. Çaykara’da ve Trabzon’da her zaman bir yazıhanesi, o yazıhaneler de Çaykaralılar için birer adres noktası oldu.

80’li yıllardan bir anekdot aktarmak isterim.

“Mahmut Usta’nın lokantasına bitişik olarak o zamanki adıyla Çaykara Birlik yazıhanesi vardı. İki metre eninde altı yedi metre derinliğinde küçük, dar ve alçak sayılabilecek bir yapıydı. Hemen yanından arkaya doğru dar bir yol geçerdi. Kulübe, bu gün Çaykara Tur minibüslerinin kalkış için beklediği alanda bulunurdu. Arabalar ise kalkış için kulübenin önünde ve cadde üzerinde dururdu. Çaykara Birlik yazıhanesinin simsarı merhum Kamil Sarıoğlu amcaydı. Kamil amcanın sesi hala beynimin duvarlarına çarpıp durmaktadır. Otobüslerin kalkışını kulübenin üzerine taktığı hoparlör marifetiyle duyururdu. Kısa boyu bankonun arkasında kaybolur, ağzına dayadığı mikrofon ağzının tamamını kapatırdı. Bir eliyle de pek okunaklı olmayan ve doktor yazısını andıran yazısıyla bilet keserdi. Hareket saati gelen otobüsü önce sakin bir ses tonuyla ama her zaman aynı cümlelerle anons ederdi:

– Saat 10:30’da Dernek, Taşhan, Of, Sürmene Trabzon istikametine gidecek sayın yolcularımız! Arabamız harekete hazırdır, lütfen yerlerinizi alınız.

Arabada yerler alınmayınca -ki genelde öyle olurdu- anons aynı cümlelerle ama daha sert bir üslupla tekrarlanırdı. Nihayet hareket saati gelir otobüs dolardı. Fakat bazen bir yolcu eksik olurdu. Ona özel anons…

– Dört numara yerini al! Arabamız harekete hazırdır lütfen yerini al.

Cevap gelmez, yer dolmazsa (yolcu muhtemelen etraftaki lokanta ya da çay ocaklarından birindedir) Bu kez çok sert:

– Dört numara yerini al!

(80’li Yıllarda Çaykara adlı yazımızdan)

Hopşeralı Akif Şahin, Kadahorlu Kemal Kaplan, Kofoğlu, Selamet Sarıoğlu, Anosolu İsa Gün, Taşkıranlı Celal, Şerahlı Ahmet Aygün 80’li yıllardan hatırımda kalan bazı Çaykara Birlik Minibüs şoförleri.

Hele Anosolu İsa Gün’e ayrı bir parantez açmak isterim. Çaykara-Trabzon seferi için Çaykara’ya inerken ya da Çaykara’dan köyüne dönerken Solaklı Vadisi boyunca okula gidip gelen öğrencileri bila ücret taşırdı. 50 NC marka minibüsü adeta belediye otobüsü gibi olur iğne atılsa yere düşmeyecek şekilde tıka basa dolardı.

Çaykara Tur 50 yıldır ilçede bu taşımacılık hizmetini bizlere sunarken bazen gönderdiğimiz çocuğumuzu şoförlerine emanet etmişiz, bazen para, bazen başka bir emaneti kendilerine emniyet ederek göndermişizdir. Yükümüzü torbamızı, zarfımızı ulaştırmışlardır. Çaykara Tur otobüsleri içerisinde bir aile bütünlüğünde seyahat etmiş, yol boyu derin sohbetlere dalmışızdır.

Çaykara Tur neredeyse Çaykara’nın ilçe olma sürecinden beri Çaykara’ya hizmet vermekte olan önemli bir kuruluştur. Çaykara’nın Çaykara’da ürettiği önemli bir markadır. Çaykara Tur araçlarını Trabzon’da bile gördüğümüz zaman bir yakınlık bir sıcaklık duymuyor muyuz?

Bize her gün sabahın erken saatlerinden itibaren Çaykara, Uzungöl ve Ataköy’den Trabzon’a erişebilecek imkânları sunan bu teşebbüse teşekkür ediyoruz. Son yıllarda turizmin gözdesi haline gelen Çaykaramıza daha uzun yıllar önemli hizmetler vereceğine de inanıyoruz. Bu hizmetlerini de devam ettirmesini diliyoruz. Çaykara’nın Çaykara Tur’a ihtiyacı olduğu kanaatimiz bakidir. Neticede kuruluş ticari bir kuruluştur. Dolayısıyla kar odaklıdır. Önceliği kardır ve bu da normaldir. Belediye hizmeti ise ismi üzerinde hizmettir ve kar etmese de devam etmelidir. Özellikle günün belli saatlerinde(birisi akşamın ilerleyen saatlerinde olmak üzere) birkaç kez karşılıklı sefer düzenlenmesi yerinde olacağı kanaati hasıl olmaktadır.

Dolayısıyla Çaykara halkının Trabzon Büyükşehir Belediyesinden talep ettiği belediye otobüsü seferi haklı bir taleptir ve de olmalıdır. Bu sayede halkımız hakkı olan bir hizmeti belediyeden alırken oluşacak rekabet ortamı Çaykara’daki taşımacılık hizmetinin kalitesini artıracaktır.

İşte tarihi süreç içinde Çaykara Tur minibüslerinin yer aldığı bazı fotoğraflar… Fotoğrafın üzerine tıklayarak diğer fotoğrafı görebilirsiniz.

 

ÇAYKARA TUR HAKKINDA(Kendi İnternet Sayfasından)

S.S.ÇAYKARA UZUNGÖL OTOBÜSÇÜLER 1 NOLU MOTORLU TAŞIYICILAR KOOPERATİFİ (ÇAYKARA TUR)

1965 yılından beri taşımacılık sektöründe faaliyet göstermekte olan ÇAYKARA TUR 2001 yılının başında sektörün hizmetlerine paralel olarak Kooperatifleşme yoluna girmiştir. Bu süre zarfında, yolcu taşımacılığı ve öğrenci servisi yanında Personel Taşımacılığında işini ve kendini sürekli geliştirerek faaliyetine devam etmektedir. Temel çalışma prensibimiz, etkin, güvenli hizmet ve müşteri memnuniyetidir. Yeni model araçlarımız, tecrübeli ve kibar kaptanlarımız ile aksamadan dakik ve güvenilir hizmet yürütülen kooperatifimiz, yolcu ve öğrenci servisi yanında Personel taşıma işini, Trafik, kasko, ferdi kaza mali zorunluluk, zorunlu koltuk sigortalı araçlarımızla çifte güvenlik içinde gerçekleştirmektedir.

BU HİZMETLERİ YERİNE GETİRİRKEN

  • Servis sürücülerimiz,
  • Sorumluluk sahibi,
  • Trafik kurallarına azami ölçüde riayet eden,
  • İş deneyimlerinin zirvesinde,
  • SRC belgeli,
  • Psikoteknik Değerlendirme belgeli,
  • En az 5 yıl ehliyetli,
  • Kılık kıyafetine özen gösteren,
  • Güler yüzlü KİŞİLERDİR…
  • Servis Araçlarımız,
  • 0-5 yas arasında,
  • Periyodik bakımları özenle ve zamanında yapılan,
  • İç ve Diş Temizlikleri günlük yapılan,
  • Konforlu, Isıtma ve Soğutma sistemleri çalışan,
  • Hava ve yol şartlarına göre her türlü teçhizatı bulunan,
  • Mecburi teçhizat ve avadanlıklar (yangın söndürme cihazı, ilk yardım çantası,
  • trafik seti) eksiksiz, kullanılmaya hazır olan,
  • Trafik, Kasko, ihtiyari mali mesuliyet sigortası ve ferdi koltuk sigortaları yapılmış ARAÇLARDIR.

Servis araçlarımız ve sürücülerimiz 25/02/2004 tarihli 25384 sayili resmi gazetede yayınlanmis Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde belirtilen ilgili maddelerdeki şartları taşımaktadir.

Yazarın Diğer Yazıları
11.04.2025 10:10
23.01.2025 18:45
22.06.2024 16:25
09.06.2024 12:18
05.06.2024 13:16
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. Çaykara’ya ilk minibüs getiren ve Çaykara Birlik Minibüsleri Yazıhanesinin kurucusu Sn. Selamet Sarıoğlu’dur.Kendisi bu yazıhaneyi yıllarca yönetmiş ve Çaykaralıya hizmet vermiştir.Üç yıldabir arabasını yenileyerek Çaykaralının iyi ve konforlu bir hizmet almasını sağlamış kişidir.Ayrıca Çaykaradan Bayburta seferler düzenlemiştir.Hatta Çaykaradan Erzincanın Tercan kasabasına da seferler koymuştur.

    Çaykar Minibüslerinin tarihçesini yazarken Sn. Selamet Sarıoğlunun adının geçmemesi gerçekten dikkete şayan bir durumdur.