ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
19°C
Trabzon
19°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
reklam

Ayasofya ve Müze Tartışması !!

11.06.2020 10:14
A+
A-

Kültürü tanımlarken, uzun bir süreçte toplumların kendi töre ve inançlarının sentezinden oluşan kendilerine özgü gelecek nesillere bıraktıkları maddi ve manevi her şeydir, diye tanımlarız.
Bizim oluşturduğumuz Türk-Islam kültürü, zengin, asil, insan odaklı, Atatürk’ün deyimiyle “temeli yüksek Türk kültürü ” olan diyerek başlayan konuşmalarında anlatılandır.
Bu kültürde, dünya sulhu için “Cihan hakimiyeti ülküsü” vardır. Işgal ve sömürü yoktur. Batılı devletlerin sömürgecilik faaliyetlerinin önündeki en büyük engel, her dönemde, Türk Devletlari olmuştur. Bu nedenle Türkler her dönem batılıların gözünde yok edilmesi gereken bir “düşman” olarak görülmüştür. Istenmememize rağmen cumhuriyet tarihi boyunca, batı ile birlikte olmayı,1959 yılından itibaren de Avrupa Birliğine girme umuduyla onur kırıcı bir bekletilme süreçini yaşıyoruz maalesef,
Bizim kültürümüzde ve inancımızda Istanbul’un fethi Hz.Peygamberin hadisinde belirtilmiş, bu nedenle tüm Islam hükümdarları “ne güzel asker, ne güzel komutan” olabilmek için defalarca bu şehir kuşatılmış ama bu Fatih’ nasıp olmuştur.
Istanbul’un fethi sonrası, Fatih’in yerli Bizans halkına tanıdığı dini ve kültürel özgürlüklerle bu insanların kalplerini de feth etmiştir. Bu dini özgürlüklerin hristiyanlara tanınmasını duyan papa; “Istanbul şimdi feth edilmiştir” diyecektir.
Fetih sonrası islam hukuku ve töreye uygun olarak, Ayasofya kilisesi fethin sembolü olarak ve ihtiyaçtan camiye çevrilmiştir. Fatih, vakfiyesinde, “bu eserin camii dışında başka amaçlarla kullanılamıyacağı, değiştirenlerin lanetlendiği, Allahın azabı onlaradır” diye yazılıdır. bazı kaynaklar, beddua kısmının olmadığını söylesede, genelde vesiyetlern böyle yazıldığını biliyoruz.
Vakfiyelerde, vakfedilenlerin hangi amaçlı kullanılacağı vakfeden tarafından kadı huzurunda yazılır ve bu değiştirilemez.
Bu ara, 1934 yılında müzeye çevrilen Ayasofya camisinin durumu tartışılıyor. Farklı görüşteki uzmanlar aynı belgeyi farklı yorumluyor. Müze kararnamesindeki Atatük imzasının sahteliğinden, farklı muhür ve farklı kararname numaraları, farklı kurum kaşesi gibi, sonuçta ortada bir müze kararnamesi var ve bu Fatih’in vakfiyesindeki vesiyetiyle çelişiyor.
Benim şahşi kanatim, Atütürk’ün burasını müzeye çevirirken aynı zamanda ibadete de açık olması kaydıyla olur vermiştir. Bir başka kanaatim, yeni kurulan Türk Devletinin Hristiyan dünyasındaki meşruluğunu güçlendirmek, o günün politik ortamında ülke lehine düşünülmüş siyasi bir karardır. Diyorum.
Burada Fatih’in vesiyetnamesi ile Atütürk’ün müze kararnamesini karşı karşıya getirmenin bir anlamı yok, nasıl ki, o dönemin siyasi karar vericileri o günün şartlarında ülke için öyle uygun görmüşlerse, şimdiki siyasetçilerde bu günün siyasi şartlarında bir müze kararnamesiyle camiye dönüştürülebilir. Bu konu ile ilgili anketlerde toplumun büyük bir çoğunluğunun buranın eski haline dönmesini istemektedir. Ana muhalefet lideri Sayın Kılıçdaroğlu, “sizi tutan mı var? camii yapacaksanız yapın” dedikten sonra, hdp dışında mutabakat sağlanmış, tartışma bitmiştir.
Hristiyan dünyası ne der? Yunanistan ne der ? Hiç umurumuzda olmaz. Egemen bir devlet, kararını verir. Herkeste buna saygı duyar.
Beni rahatsız eden diştan gelecek eleştirilerden çok, içimizdeki Yunansever, batıçı, kendine yabancı aydın geçinen kriptoların tutumu olacak,
Ayasofya sıradan bir yapı bir bina değildir.
Camii ötesi egemenlik simgesidir.
Bağamsızlığımızın sembollerinden biridir. Adeta bir bayraktır.
Fatih’in hatırasıdır. Kültürümüzün bir parçasıdır.
Herhangi bir camii değildir. Fethin sembolüdür.
Karşı olanlar, bu incelikleri hissedemeyen materyalist kültürden gelen kesimlerdir. Ne diyelim?

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.