ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
ALTIN
2.928,60
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

DÖRDÜNCÜ MADDEDEN KASIT

22.09.2024 22:09
A+
A-

Tartışma neden başladı? HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, 12 Eylül’de katıldığı televizyon programında, yeni anayasa tartışmalarını değerlendirirken, Anayasa’da değiştirilemez maddelerin olmaması gerektiğini savunarak, “Değiştirilemez maddelerin olması hukuk tekniği açısından da siyaseten de doğru değil. Bu gelecek nesillerin iradesine ipotek koymadır” görüşünü dile getirdi.

TBMM’nin yeni yasama yılına başlayacağı 1 Ekim’den sonra siyaset gündeminin önemli başlıklarından biri de Anayasa’nın ilk dört maddesi oldu. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik konuyla ilgili açıklamasında, “Anayasanın ilk 4 maddesindeki temel prensiplerle ilgili herhangi bir tartışma söz konusu değildir” dedi. Peki, Anayasa’nın ilk dört maddesi nedir?

I. Devletin şekli

MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

IV. Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4- Anayasanın 1. maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2. maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Bu maddelerden hangisinden bir Türk vatandaşı (dini mezhebi ne olursa olsun) rahatsız olsun;

· “Cumhuriyet”’ten mi?

· Demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletinden mi?

· Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkentinden mi? Bölünmez bütünlüğünden mi? Yoksa kurucusunun da adını taşıdığı milliyetçilikten mi?

4. Madde ilk üç maddenin değiştirilmesi ve değiştirilmesi dahi teklif edilemez.

Anayasa da 21 kez değişiklik yapıldı. Şu an itibariyle Anayasada 147 tane madde var, 143 tanesi değişti ilk dördü kaldı.

O halde 4. Madde tartışmasının hedefinde ilk üç madde var. Yani ilk üç maddeden birini değiştirmek isteyen, öncelikle 4. Maddeyi değiştirmesi gerekir. Bu kadar açık ve net. Bu maddelerden birini, yarısını, noktası, virgülünü hedef alan Türkiye Cumhuriyeti Devletini yıkma niyetini taşır.

Bu kanunları ihale kanunlarıyla karıştırmayacak kadar milli bir bilince sahip değilse bu millet. Bu milletinde yaşam hakkı sona ermiş demektir

Bu niyet hangi makamda hangi kurumda, kimde olursa olsun, Türk Milletinin milli varlık ve bütünlüğüne çarparak parçalanır.

Bu millette devletiyle beraber, özgürlüğünü onurunu varlığını namusunu dinini töresini kısacası her şeyini kaybeder.

Gelinen bu noktada artık millet geleceğine hükmetme iradesini kazanmalıdır. Türk milletine giydirilmeye çalışılan Emevi İslamı, Arap, Ecnebi kültürü, Sulandırılmış Batı ve Emevi tarihi, yerinden yönetim, saltanat, hırsızlık, ahlaksızlık elbisesi parçalanıp yeniden: Kuran İslamı, Türk kültürü, milli tarih, üniter devlet, cumhuriyet ve demokrasi, adalet, ahlak elbisesini kendine sindirerek giymelidir.

Bu aslına dönüş düşüncesi Türk milletinin her bir ferdi tarafından kavranmadan, inanarak sahip çıkılmaz ve yaşama geçirilmezse, yapılması gereken fedakârlıklar yapılmazsa kurtarıcı beklemek boşunadır.

21.09.2024 Hanefi Çatal

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. tın li dedi ki:

    tuturmuşsunuz değiştirilemez ne yi değiştirilemez iki tane vesayetçinin değiştirdiğini millet bak nasıl değiştirir.türk kürt işi değil bu ancak inanalar kardeştir. nokta..