ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,6003
EURO
34,8766
ALTIN
2.495,92
BIST
9.599,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Parçalı Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
25°C
reklam

Anamın günlüğü-2

27.02.2022 12:47
A+
A-

Şubat-Mart, altmışlık, yetmişli yıllar..
Habu kucuk ayi demek sikintilarun beyuduği ay demektur. Ahğbin taşimak bu ay toprak kaldurmak bu ay. Siğirlarun, koyinlarun doğirduğu ay bu ay. Usteluk, otlar lahusaplar, yapraklar yetse. Şinek’ten Koftali’dan ot taşimak olmasa. Bu işler hiç bişe değil. Usteluk Remezan.

Ey kurban olduğum Allahum. Bu mubarek günlerde sana güç gitmesun rebbum ama çok boğaluyurum. Habu ufak günlerde yapacağumi şaşuruyurum. Şükür ki günler ufak çabuk geçup gideyuler.
Dün irğattayidum. İrğada gitmek benum içun dinlenmek. Eski günleri ğhatirlamak. Taşidiğumuz ahğbin bile ağir ve köti kokili gelmeyu bana. Bütun mahallenun, köyün hatta Çaykara’nun ğhaberlerini dün aldum. Rahatladum. Kaynanalarun aleyhine attuk tuttuk. “O mayisa … o cazu …, o korbakor… ne dersan de … kayanana değil mi? Allah başa vermesun….

Boğun benum irğatum var. Toprak kaladurmağa. Hau köhideki tarlanun toprağini yalağuz kalduramam. İslaktur, airdur. Bütün mahalleyi çağirdum. Bobayros’tan, Zurduğli’dan Aşağaki Şur’dan bile irğatlarum var. Bitün Şuri toopladum. Toprak kaldurmak eğlenceye döndi. Ğhadi şenlendi. Gülmek, haykirmak, ğhorom hepisi oldi,.
Yemekten sonra irğat dağildi. Ağhirlar, su almak, akşam hazirluği derken gün nasil geçti anlamadum. Çamaşurlari bile yikayamadum.

Toprak kaldurmaktan sora tarlalari bellemeğe başladuk. Ne ise her gün habu adam ile baraberuk. Ben ahğbin sereyurum, o belleyu. O belleyu, ben vol vuruyurum. Dertleşiyuruk. Sevdaluk ettuğumuz günleri konuşuyuruk. Biraz anasindan dert yanmaya kalktuğumda bozuluyur. Sigaraya sariluyu. Onun içun ben da bişe dememeye karar verdum. Güzel şeylerden bahsederek güzel günler geçiruyuruk. Allah bozmasun. Allah aramuza nazar, nusğa sokmasun. Ne deyeyim.

Mart ayi dert ayidur. Bu sene da oyle oldi. Brak siğirlarun nevalesini bizum zahremuz bile bitti. Peynirumuz da becukledi. Ama ne yabalum. Her derdi veren Allah. Allah’a karşu gelemezuk. Martun sonlarinda inşallah kar yokarilara çekilur da habu heyvanlari mezireye ataruk. Otlak olmasa da çimenlerun, ağaçlarun köklerini kemirurler. Allahum işini bilur. Allahum habu dilsuz heyvanlari aç birakmaz. Bi kolayini verur. Kurban olduğum yaradanum. Ey beyuk Allahum.

Bi daha nisan mayisi yazacağum. Belki mezireden beklide kihan yabarken tarladan.

Naci Altuncu

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. Mimiloslu Mustafa Efendioğlu dedi ki:

    Sayın hocam Allah c.c razi olsun bizleri aldınız o yıllara görürdünüz annenize ölenlerimize rahmetler diliyorum mekânları cennet olsun inşallah saygılar