Terin tohumu…
Çaykara’da bir belgesel çekildi. Elinde bir kamerası, ses cihazı ve kocaman yüreğiyle bir Ogeneli, bir Çaykaralı yöremizde yaşanan hayatı yaşandığı esnada kayda aldı…
Yöremizin stratejik(!) ürünü mısırı ve onun etrafında şekillenen bir hayatın belgeselini yaptı. Hem de ne yaptı…
Yaz başı karların erimesi ve tarlaların mısırın ekimine hazır hale gelmesiyle mısırın tohumdan başlayan serüvenini ilmek ilmek dokuyarak koçana kavuşturdu. Mezra-yayla-mezra-köy göç döngümüzü de içine katarak, mısırın toprağa düşmesinden mısırın topraktan düşmesine kadar olan bütün hikayesini anlattı Murat…
Anlattı dediysem anlatmadı aslında, birebir yaşattı…
Kendisi hiç konuşmadı. Sadece görüntüleri konuştu ve tüm detaylarına kadar her şeyi anlattılar. Suskunluğun nasıl konuştuğunu gösterdi bize.
Bazen bir ineğin zili, bazen bir suyun şırıltısı, bir mezirenin bacası, bir yayığın ayranı, yağmurun damlası konuştu. Ama anlatılmadık hiçbir şey kalmadı…
Bazı sahnelerde bir mezirenin kesif dumanını soluyor, fırında pişen patatesin peynire banmasındaki rayihayı çekiyoruz ciğerlerimize… Gübre kokusu doluyor odaya bazen…
Bazen kuymak kokusu ve ter…
Nasırlı elleri, helal alın terini, bir Karadeniz kadınının doğaya ve insana merhametini suskunca anlattı…
Üreten insanın özgüvenini temaşa ettirdi. Emeği, helal alın terini, bir abdest suyundaki tevekkülü… Bir üretim biçiminin, etrafında şekillenen hayatın tamamını kuşatmışlığı yaşattı… Bir ahşap kapının gıcırtısında zamanı geriye sarıp çocukluğumuza götürdü bizi….
Mısırın serüvenine meczolmuş hayatımızı gösterdi bize yeniden. Elimizden uçup gitmeden önceki halini sundu bize ve derin özlemlere gark etti…
Neticede ömrünü doğası için vakfeden bu orta yaşlı, geniş gönüllü Ogenelinin doğasıyla duasının bütünleşmesini resmetti, gerçekten daha gerçek karelerle.
Her şeyin gerçek olduğu bir belgesel çıktı ortaya sonunda.
Size bu belgeseli şimdilik gösteremiyorum. Zira geçmesi gereken süreçler, girdiği yarışmalar, inşallah alacağı ödüller var. Şimdilik “Terin Tohumu’na Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünden gelen teşekkür ve filmin ilk katıldığı, TRT’in düzenlemiş olduğu Belgesel ödülleri yarışmasında profesyonel kategoride finalist olması gibi iki önemli değerlendirmeden bahsedelim. Yazının amacı sadece merakları tahrik etmektir. İzleyince zaten benim söylediklerimin anlamı kalmayacak kendinizi ve birebir yaşanmış hayatları göreceksiniz. Merak edin ve merakla bekleyin. Merak ettiğinize değecek ve sonunda önce Murat Sarı’ya bu yaşamı belgeselleştirdiği için sonra bana size bu belgeseli duyurduğum için dua edeceksiniz.
Bu kesin…
https://youtu.be/lWPxpbZmyrw