ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
17°C
Trabzon
17°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
reklam

Orucu anlamak

1972 doğumlu, Trabzon Çaykara Maraşlı Mahallesinden olan yazar, Sosyoloji lisansının ardından uzmanlığını, Anadolu Üniversitenin Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde Karakter ve Değerler Eğitimi alanında tamamlamıştır. İlgi alanı değerler sistemi ve Kur’an sosyolojisi üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Evli ve üç çocuk annesidir.
13.04.2021 10:57
A+
A-

Bir ramazana daha kavuşmak;

Bu münasebetle Yaratıcıya duyulan şükür duygusu içerisinde ne mutlu bize;

Adı, aralıklı açlık olduğunda sadece fizyolojik bir değer kazanan, aç kalma durumu.

Adı, Ramazan eylemi süreli aç kalma olup, niyetle taçlandığında ibadete dönüşen Oruç.

İmanımız gereği biliriz ki Rahman kuluna asla zorluk dilemez, O bir şey buyurduysa onun asla buna ihtiyacı yoktur. Kullarına ne söylüyorsa o kulun menfaati içindir. Öyle bir menfaat ki hem dünya hayatı hem ebedi hayatın sağlık ve selametini sağlar.

Ramazan orucu da bu tür ibadetlerdendir. Bu gün bilimsel olarak ta uzun aç kalma durumunun insan vücuduna faydaları anlatılmaktadır.

Bakara Suresi 183. Ayet; ” Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız -bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır.”

Oruç psikolojik olarak ta en meşru hazları erteleyebilmenin eğitimidir. Şöyle ki helalinden yeme içme meşru iken, belli bir süre oruçla ertelenir. Bu insanın kendini kontrol etme mekanizmasını geliştirir. Bunu Allah dediği için yapıldığı zaman ibadete dönüşür.

Neden oruç tutmalıyız? “Efendim tutmazsan 61 güne katlanır, çok günahtır.” Gibi içselleştirmeyi engelleyen söylemler. Ne de oruç ibadetini hafife alan “Parasını ver daha çok sevap” gibi öneriler orucun mahiyeti ve değeriyle bağdaşmaz.

Oruç sağlıklı bireylere yönelik bir ibadettir. Öyleyse oruç tutmak, sağlıklı olmanın da şükrüdür. Bu farkındalık bir kere çok önemli.

Oruç tutmaya talip olmalıyız, tutabilme duasında bulunmalıyız. İşte o zaman oruç bizi tutar.

Özellikle oruç tutmamanın cezasından ziyade, oruçlu geçireceğimiz Ramazan ayı içerisinde Rahmanın büyük sürpriz ödülünü kazanmanın gayretinde bulunmalıyız.

Maksat sadece cezadan kurtulmak olmamalı, hedef sevap kumbaramızı doldurmak olmalı. Özellikle çocuklarımızı bu bilinçle yetiştirmeli ve yaşlarına uygun olarak oruca alıştırmalıyız.

Orucun eğitici yönü de bulunmaktadır. Başta maneviyat, dürüstlük, öz denetim, zevkleri erteleme, sabır, yardımlaşma gibi değerleri çocuklara kazandırmak mümkündür.

Bir diğer eğitici tarafı empati yapabilme şansı vermesidir. Yeterli besin ve temiz içme suyuna ulaşamayanların içinde bulunduğu durumu gözeterek duygu ve davranışlarındaki nedeni anlayabilmek. Onlarla eş duyum geliştirebilmektir oruç.

“Her zorlukla bir kolaylık vardır.” Ayetini Oruç ibadetinde çok iyi anlarız. Oruç niyetle başlar. Niyet ettiğinizde sınavı geçmişsinizdir. Allah’ın vadi devrededir. Allah, inanana orucu kolay kılar. Sadece oruçta değil hayatımızın her alanında bu ayeti tecrübe ederiz etmişizdir de. Çünkü her işte yapan eden, gücü veren Allah’tır. Biz sadece niyet eder harekete geçeriz. Yaratıcı Allah’tır.

Ne mutlu bir aylık eğitim sürecini başarıyla tamamladığı için bayram yapmaları nasip olanlara.

Ramazana hayırlı olalım inşallah hep beraber.

Selam ve saygılarımla.

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
11.07.2021 00:37
20.06.2021 20:27
05.06.2021 20:38
24.05.2021 20:42
14.05.2021 22:15
09.05.2021 14:30
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. Esra dedi ki:

    Ya Rabbi!
    Bizleri nimetlerine şükreden, takdirine rıza gösteren, belâ ve musibetlere sabreden, istiğfar eden, affediğin razı olduğun bahtiyar kullardan eyle. Mübarek Ramazan ayını en güzel şekilde değerlendirmek nasip olsun cümlemize. Selam ve dua ile.